...heeft een meerderheid van de Tweede Kamer gestemd vóór het wetsvoorstel tijdelijke nieuwkomersvoorzieningen in het onderwijs.
Op verzoek van de Tweede Kamer is het wetsvoorstel op een paar punten aangepast. Zo vervalt de wet na vijf jaar en wordt de wet na drie jaar geëvalueerd. Het wetsvoorstel wordt nu aan de Eerste Kamer gestuurd. Pas als de Eerste Kamer instemt kan de wet in werking treden. Meer informatie vindt u in dit eerdere nieuwsbriefbericht. Bij vragen kunt u contact opnemen met het ministerie van OCW.
…start binnenkort de internetconsultatie voor het Wetsvoorstel vrij en veilig onderwijs.
Doel van het wetsvoorstel is de sociale veiligheid op scholen verder te versterken door de monitoring uit te breiden, een meldplicht in te voeren en het klachtenstelsel te versterken. Van 15 juli tot en met 24 september 2023 kunt u meedoen aan de internetconsultatie.
…kunt u nog tot en met 31 juli een aanvraag indienen om mee te doen aan het Experiment Onderwijszorgarrangementen.
Het Experiment Onderwijszorgarrangementen maakt het makkelijker om maatwerk te bieden aan leerlingen die dat nodig hebben. Scholen en samenwerkingsverbanden die meedoen krijgen ruimte om af te wijken van wetgeving voor bekostiging, onderwijstijd, onderwijsinhoud en onderwijslocatie. We delen de antwoorden op veelgestelde vragen met u.
…vragen we uw aandacht voor Mijn diploma's.
Een dezer dagen is het weer zover, de diploma-uitreiking van uw leerlingen. Een goed moment om Mijn diploma’s onder de aandacht te brengen. Het gratis digitale uittreksel uit Mijn diploma’s is een officieel bewijsstuk van het behaalde diploma, waarmee leerlingen digitaal kunnen aantonen dat zij hun diploma hebben behaald.
...zoeken we deelnemers voor werkgroepen over gegevensuitwisseling in het onderwijs.
Wilt u bijdragen aan eenvoudige, veilige en betrouwbare gegevensuitwisseling in het onderwijs? Meld u dan aan voor één van de werkgroepen bij Edu-V!
…zoeken we leden voor de programmaraad Ontwikkelkracht.
Het ministerie van OCW zoekt deskundige en enthousiaste leden voor de programmaraad Ontwikkelkracht. Heeft u een visie op samenwerken aan een onderzoeks- en verbetercultuur op school en wilt u adviseren over de koers van een groot Groeifondsprogramma? Lees dan snel verder!
…hebben de onderwijsministers een voortgangsbrief over de lerarenstrategie en de aanpak van tekorten aan de Tweede Kamer gestuurd.
In de brief is te lezen hoe we de aantrekkelijkheid van het lerarenberoep vergroten en de kwaliteit en positie van lerarenopleidingen versterken. Meer informatie en de voortgangsbrief zijn hier te vinden.
…zoeken we leden voor het expertteam MDT onderwijs en twee combibaners.
Het programmateam MDT is op zoek naar experts met ruime onderwijservaring om scholen te helpen de maatschappelijke diensttijd in te bedden in de onderwijspraktijk. Ook zoeken ze combibaners uit het VO en MBO die helpen om praktijk en beleid te verbinden.
…start op 25 september de Week Tegen Pesten.
Doen jullie van 25 tot en met 29 september mee met de Week Tegen Pesten? De slogan dit jaar is: ‘Goed voor elkaar!’. Want zijn jullie goed voor elkaar? Dan hebben jullie het goed voor elkaar! Doe dit jaar mee in 3 stappen: (1) zet je school op de kaart, (2) bestel gratis de poster en (3) bekijk het lesmateriaal en de agenda.
…kunt u op 28 september meedoen aan het seminar Wapens en Jongeren in Amersfoort.
Het wapenbezit onder jongeren is de laatste jaren toegenomen en het aantal steekincidenten waarbij jongeren zijn betrokken, is nog altijd zorgelijk. Daarom organiseren de ministeries van J&V en van OCW op 28 september het seminar Wapens en Jongeren, met workshops en interessante sprekers uit wetenschap en praktijk. U kunt zich nu al voor het seminar aanmelden.
...kunt u zich aanmelden voor het landelijk congres over de actualisatie van de kerndoelen op 10 oktober.
Bent u nieuwsgierig naar de conceptkerndoelen voor Nederlands, Rekenen/Wiskunde, digitale geletterdheid en burgerschap? Meld u dan aan voor het congres ‘Actualisatie Kerndoelen’ op 10 oktober in Nieuwegein!