Presentatie winnaar MBOin2030-challenge ‘regionale ecosystemen’
Vier voorlopers van zeer verschillende samenwerkingsverbanden tussen onderwijs, bedrijfsleven en overheid wonnen de challenge regionale ecosystemen van MBOin2030. Ze hebben hun ervaringen met samenwerken op papier gezet voor iedereen die werkt in een zogenoemd regionaal ecosysteem of publiek-private samenwerking (PPS). Op 25 maart presenteren de voorlopers hun publicatie via een livestream.
Iedereen met een beetje ervaring in een publiek-privaat samenwerkingsverband weet dat dingen niet altijd vanzelf gaan, maar dat zo’n grote en complexe samenwerking wel heel inspirerend kan zijn. Omdat je echt invloed hebt op maatschappelijke uitdagingen, zoals de grote werkloosheid in Rotterdam, of voedselverspilling. Of omdat je mbo-studenten ondersteunt bij het doen van praktijkgericht onderzoek en onderwijs. Of omdat je samen een heel nieuwe creatieve beroepsopleiding kunt oprichten op Aruba, zoals de auteurs van 'De Strandbal van het samenwerken in regionale ecosystemen’, zoals de publicatie van de vier voorlopers getiteld is.
Duurzaam
Het verhaal gaat over deze ervaringen maar is tegelijk een bron van kennis en inspiratie voor ecosystemen in verschillende ontwikkelingsfasen. Want hoe bouw je nou een sterk ecosysteem? Waar wil je naartoe en hoe werken de partners samen? Hoe ga je om met nieuwe inzichten en hoe zorg je dat al die innovaties duurzaam gebruikt gaan worden? De tekst is naar eigen inzicht te lezen: van voor naar achter, per bijdrage en per thema.
Bloopers
Deze tool is geen rigide stappenplan, maar heeft de vorm van een strandbal met acht banen en een kern. Die kern is het belangrijkst: dat is de droom die aan de basis ligt van de samenwerking. Dat waar je het allemaal voor doet: het oplossen van complexe maatschappelijke vraagstukken. Streven naar een schonere, eerlijker wereld waarin iedereen kansen krijgt om zijn talenten te ontwikkelen. Daar omheen liggen de stappen die (in willekeurige volgorde) leiden naar het verwezenlijken van je droom: een plan maken, draagvlak creëren, de financiën en kennis borgen natuurlijk, maar ook de bloopers die je onvermijdelijk maakt. Zo geeft Junion Hanenberg van IntelligentFood de tip om niet te goedkoop in te kopen. Dat voorkomt dat je blijft zitten met een kantoor vol onbruikbare flessen, omdat er geen Nederlands dopje op past.
Loucette Reppenhagen ontdekte dat de cultuurverschillen tussen Nederland en Aruba in een internationaal ecosysteem veel aandacht verdienen. ‘Houd de communicatie altijd open en transparant’, adviseert de oprichter van Design Academy Aruba, zodat je weet wat je van elkaar kunt verwachten. En neem daar vooral de tijd voor.
Rianne Veldt-Meijer is practor binnen het Leiden Centre for Applied Bioscience, een samenwerkingsverband tussen mbo en hbo en tussen praktijk, onderzoek en onderwijs. Ze ontdekte dat het in zo’n complexe omgeving lastig is om de omvang van een project goed in te schatten. Ze adviseert een tool die je daarbij kan helpen.
Farah Marzak zou het liefst met haar initiatief Voor Goed iedere kwetsbare Rotterdammer een kans op zinvol werk bieden. Dat deed ze al samen met een heleboel partijen in de stad, waaronder sociale ondernemingen. Het bleek effectief om ook nog het mkb bij deze samenwerking te betrekken. Zo werd het aantal beschikbare banen ineens veel groter.
Leren
De vier voorlopers, Junion Hanenberg, Loucette Reppenhagen, Farah Marzak en het team Walter Zuijderduin en Rianne Veldt-Meijer, zijn goudeerlijk geweest, om een ieder de kans te geven van hun ervaringen te leren. De ervaringen zijn herkenbaar, de tools die de vier aanraden voor iedereen bruikbaar. Dat maakt deze Strandbal uniek in het landschap van tools voor het opzetten van een PPS. En zeer relevant. Want het regionale ecosysteem heeft de toekomst, als plek voor state of the art praktijkonderwijs, een wendbaar bedrijfsleven, een in de samenleving ingebedde overheid en een bron van nieuwe oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Dat is de reden dat de voorlopers in 2023 elk een ontwikkelbudget van 25.000 euro wonnen in een challenge van MBOin2030, een initiatief van het Ministerie van OCW en een grote groep betrokkenen in en rond het mbo.
En waarom de strandbal? Omdat je als pionier vooral niet moet vergeten te spelen en lol te hebben in de samenwerking. Een klassieke strandbal heeft acht gekleurde banen, die staan voor de acht stappen die leiden naar een succesvol ecosysteem. In de levenscyclus van een ecosysteem doorloop je die stappen vaak meerdere keren en steeds in een andere volgorde. Blaas af en toe nieuwe lucht in de strandbal. Gooi die bal eens samen op en kijk waar je uitkomt. De belangrijkste tip? Vaak is het gewoon een kwestie van beginnen.
Op 25 maart van 14.00 tot 15.30 uur presenteren de voorlopers hun publicatie via een livestream. Aanmelden kan via deze link.