Digitale (leer)middelen veilig en verantwoord gebruiken

Digitalisering biedt vele mogelijkheden in het onderwijs, maar kan ook leiden tot fundamentele vragen. In de Kamerbrief Digitalisering en leermiddelen in het funderend onderwijs geeft staatssecretaris Paul aan, hoe zij scholen ondersteunt om ook in de toekomst digitale (leer)middelen veilig en verantwoord te gebruiken.

Om de digitale veiligheid in het onderwijs te verbeteren, komt er een keurmerk voor digitale leermiddelen en is het School-CERT opgericht; een digitale brandweer die scholen helpt bij de afhandeling van cyberincidenten. Ook biedt SIVON in 2025 ondersteuning aan aangesloten scholen om ICT-producten en -diensten in te kopen. Daarnaast ondersteunt het programma Impuls Open Leermateriaal scholen om open leermateriaal te gebruiken, zodat zij de regie kunnen nemen over de vormgeving van hun onderwijs.

Keurmerk digitale leermiddelen Edu-v

Het onderwijs en leveranciers werken samen aan de technische betrouwbaarheid van digitale leermiddelen. Er komt een Edu-V-keurmerk voor digitale leermiddelen en andere digitale producten in het onderwijs, dat u helpt om een goede keuze te maken. Heeft een leermiddel het Edu-V keurmerk? Dan betekent dat, dat u er als school vanuit kunt gaan dat het product voldoet aan eisen voor informatiebeveiliging en privacy. Daarnaast maken digitale middelen met een Edu-V keurmerk gebruik van dezelfde standaarden voor gegevensuitwisseling, waardoor het beter samenwerkt met andere software binnen de school. 

Het keurmerk wordt begin 2025 gelanceerd. In het keurmerkregister kunt u nu al zien welke leermiddelen in aanmerking komen voor het keurmerk.

School-CERT: digitale brandweer voor scholen

Daarnaast is het Computer Emergency Response Team voor scholen (School-CERT) opgericht; een digitale brandweer die alle scholen in het funderend onderwijs helpt bij de afhandeling van cyberincidenten en die ook helpt om incidenten te voorkomen. Als schoolbestuur kunt u gratis deelnemen aan dit School-CERT. U ontvangt dan concrete adviezen in geval van nood, bijvoorbeeld wanneer uw school wordt getroffen door ransomware, een phishingaanval, datalek of een andere cybercrisis.

Impuls Open Leermateriaal

Het programma Impuls Open Leermateriaal stimuleert het gebruiken, delen en maken van open leermateriaal. Werken met open leermateriaal geeft u meer regie over de keuze en inzet van middelen tijdens de lessen. Hiermee kunt u beter inspelen op de actualiteit, projecten vormgeven, bestaande methodes verrijken, of thematisch onderwijs geven. Wilt u ook een volgende stap zetten in het gebruik van open leermateriaal? Kijk dan op openleermateriaal.nl/.

SIVON ondersteunt scholen bij gezamenlijke inkoop

Het ministerie van OCW stelt komende jaren opnieuw geld beschikbaar voor de coöperatie SIVON. SIVON bevordert samenwerking tussen schoolbesturen bij digitaliseringsvraagstukken over privacy, veiligheid en inkoop. Door lid te worden van SIVON, kunt u als schoolbestuur meedoen aan gezamenlijke aanbestedingen met scherpe programma’s van eisen en meer invloed uitoefenen op prijs en kwaliteit.

Wilt u meer informatie over wat SIVON voor u kan betekenen, of wilt u lid worden? Kijk dan op sivon.nl/lid-worden/.