Terugblik conferentie Wegwijs in welbevinden: wegwijzer gepubliceerd

“Leren is het mooiste wat er is. In het onderwijs maak je elke dag het verschil. Als leraar zorg je ervoor dat leerlingen harder kunnen werken dan ze zelf dachten. Dat is een zware taak. Pak vandaag tijdens de conferentie de ruimte om minder te moeten en meer te ont-moeten.”

Met deze mooie woorden werd de conferentie ‘Wegwijs in Welbevinden’ op 14 oktober 2024 geopend door Peter Heerschop. Deze dag voor funderend onderwijs werd georganiseerd door de Kenniscommunity van het Nationaal Programma Onderwijs in samenwerking met Welbevinden op School, Gezonde School en de Coalitie Welbevinden.

Samenkomen voor welbevinden

In congrescentrum 1931 in ‘s-Hertogenbosch kwamen leerkrachten en schoolleiders samen om kennis en ervaringen te delen over het versterken van het welbevinden van leerlingen en het schoolteam op een manier die ècht werkt.

Presentatie van Marloes Kleinjan

Marloes Kleinjan, hoogleraar Youth Mental Health Promotion & programmahoofd Jeugd bij het Trimbos-instituut, gaf in haar presentatie ‘Duurzaam versterken van welbevinden’ aan, dat leren en welbevinden bij elkaar horen en elkaar versterken. Het is een wisselwerking. De school is een belangrijke plek om aan welbevinden te werken, maar scholen kunnen en hoeven dit niet alleen te doen.

Breed aanbod aan deelsessies en thema’s

Behalve uit keynotes over de laatste inzichten uit onderzoek naar de mentale gezondheid van kinderen en jongeren, konden deelnemers kiezen uit een breed aanbod van deelsessies. Thema’s zoals sociaal emotioneel leren, de meerwaarde van co-teaching, traumasensitief werken en de invloed van sociale media op welbevinden werden besproken. Ook werden mooie praktijkvoorbeelden gedeeld door scholen.

Bijdragen van de Bossche Vakschool

Tijdens de pauze verzorgden leerlingen Zorg en Welzijn van de Bossche Vakschool een ontspannen moment voor de deelnemers met schoudermassages, nagellak of mooie haarversieringen.

Lancering van de wegwijzer 'Wegwijs in welbevinden'

Op de conferentie werd de wegwijzer Wegwijs in welbevinden gelanceerd. Deze wegwijzer biedt een overzicht van websites en tools om scholen te ondersteunen bij het versterken van welbevinden. Ook de handreiking voor het organiseren van een studiedag over welbevinden kwam beschikbaar.

Meer informatie

De conferentie Wegwijs in welbevinden werd georganiseerd door de Kenniscommunity van het NP Onderwijs, bestaande uit de PO-Raad, VO-raad, AVS, AOb, Sectorraad Praktijkonderwijs, Sectorraad GO, Federatie van onderwijsvakorganisaties en het ministerie van OCW. De Kenniscommunity organiseerde deze dag in nauwe samenwerking met Welbevinden op School, Gezonde School, de Coalitie Welbevinden (NJi, NCJ, NIP Schoolpsychologen, Gezonde School, Trimbos-instituut en Pharos) en het ministerie van VWS.