Nieuwe video basisvaardigheden en special digitale geletterdheid

Wilt u met uw school het onderwijs in taal, rekenen-wiskunde, burgerschap en/of digitale geletterdheid verder verbeteren? In dit bericht staan lees- en kijktips om u te inspireren en te helpen. Nieuw zijn de video’s over het verbeteren van rekenresultaten in het po en over integraal taalonderwijs in het vo en een special van Didactief over digitale geletterdheid.

Ruim 5.100 scholen in het primair, voortgezet en speciaal onderwijs zijn sinds 2022 aan de slag gegaan met de subsidie Verbetering basisvaardigheden. Zij willen het onderwijs in taal, rekenen-wiskunde, burgerschap of digitale geletterdheid op hun scholen duurzaam verbeteren. Daarbij krijgen ze ondersteuning van het ministerie van OCW. Veel leraren en schoolleiders hebben sinds de start van het Masterplan basisvaardigheden in 2022 al stappen gezet om duurzame onderwijsverbetering te realiseren.  

Rekenonderwijs in het po

De leerkrachten op basisschool De Halm in Almkerk zetten zich met toewijding in om de rekenvaardigheden van hun leerlingen te verbeteren. Met gerichte maatregelen, zoals het verlengen van rekenlessen en het automatiseren van vaardigheden én door de inzet van een gedreven rekencoördinator, werken ze aan het verhogen van de rekenresultaten. Directeur Hans Noordman benadrukt in deze video het belang van tijd en expertise om deze veranderingen te ondersteunen.

Integraal taalonderwijs in het vo

Het Ichthus College in Kampen beschouwt elke docent als een taaldocent. De school integreert taalonderwijs in alle vakken. De school biedt docenten  bijvoorbeeld inspirerende middagen over rijke teksten en hoe je in de les een boek kunt gebruiken. “Om je een woord eigen te maken, moet het je minimaal zeven keer worden aangeboden in een verschillende context. Dat weten we, onder meer uit de wetenschap”, vertelt Elisa Candido, onderwijscoördinator bij OCW in deze video. De school werkt daarom met een woord van de week.

Didactief-special Digitale Geletterdheid

Om mee te kunnen doen in de maatschappij, moeten leerlingen ook digitaal vaardig zijn. De conceptkerndoelen digitale geletterdheid, die in maart dit jaar werden opgeleverd, geven hierbij richting. Wat houdt digitale geletterdheid precies in en hoe geef je er invulling aan in de klas? In de Didactief-special ‘Digitale geletterdheid op de schoolagenda’ komen experts aan het woord en vertellen scholen hoe zij hier invulling aan geven.

Bent u op zoek naar inspiratie om het digitale geletterdheid op uw school te verbeteren? Neem dan een kijkje in de Didactief-special Digitale geletterdheid op de schoolagenda.