13 december is Paarse Vrijdag!

Op 13 december 2024 is het weer Paarse Vrijdag, dé dag waarop scholen er aandacht aan kunnen besteden dat iedereen zichzelf mag zijn, ongeacht wie je bent, wat je huidskleur is, wat je gelooft of op wie je verliefd wordt. Scholen kunnen met ondersteuning van COC Nederland laagdrempelig aan de slag met het thema diversiteit.

Paarse Vrijdag in het primair onderwijs

In Nederland groeien veel kinderen op in regenbooggezinnen of hebben ze familieleden of klasgenoten uit de lhbti+-gemeenschap. Kinderen die als ‘anders’ worden gezien, ervaren vaak uitsluiting. Op Paarse Vrijdag staan ‘jezelf zijn’ en respect hebben voor de ander centraal. Dit helpt kinderen op een positieve manier bij identiteitsontwikkeling. Scholen die actief diversiteit bevorderen zorgen voor een veiligere schoolomgeving voor hun leerlingen en personeel. Dit geldt voor alle kinderen die als ‘anders’ worden gezien.

Dit jaar wordt er op Paarse Vrijdag extra aandacht besteed aan de samenwerking tussen ouders en scholen en aan de rol van burgerschap en diversiteitsfactoren in het schoolbeleid. Dit draagt bij aan een veilige en inclusieve school waarin alle kinderen zich thuis kunnen voelen.

COC Nederland biedt ondersteuning bij (het organiseren van) Paarse Vrijdag. Zo is er de podcast Juffen en Meesters op Regenboogles om leerkrachten op weg te helpen. Kijk op de website voor meer informatie over Paarse Vrijdag. Sinds de eerste Paarse Vrijdag in het primair onderwijs stijgt het aantal deelnemers elk jaar: van 500 scholen in 2020 tot 1850 scholen vorig jaar.

Heeft u vragen? Mail dan naar basisschool@coc.nl.

Paarse Vrijdag in het voortgezet onderwijs

In Nederland identificeert 12 procent van de bevolking zich als lhbti+. Voor lhbti+-jongeren is school vaak de eerste plek waar ze anderen ontmoeten die ook lhbti+ zijn. Helaas ervaren lhbti+-jongeren, met name transgender- en biseksuele jongeren, ook pesterijen en uitsluiting op school. Op Paarse Vrijdag kun je samen met collega’s aandacht besteden aan diversiteit en inclusie en lhbti+-jongeren laten zien dat je er voor hen bent.

COC Nederland biedt ondersteuning bij het organiseren van Paarse Vrijdag. In 2024 is er in het voortgezet onderwijs extra aandacht voor de onderwerpen diversiteit, genderexpressie, jezelf zijn en vooroordelen. Samenwerking en dialoog tussen docenten en scholieren staan hierbij centraal. Zo is de podcast De Docentenkamer op Regenboogles beschikbaar.

Heeft u vragen? Mail dan naar gsa@coc.nl.