Wet versterking positie ouders en leerlingen in passend onderwijs in werking in 2025

In 2025 treedt de Wet versterking positie ouders en leerlingen in passend onderwijs in werking. Deze wet regelt dat elk samenwerkingsverband vanaf 1 januari 2025 een ouder- en jeugdsteunpunt moet hebben. Per 1 augustus 2025 komt het schoolondersteuningsprofiel te vervallen en moet het ondersteuningsaanbod in de schoolgids worden opgenomen. Daarnaast krijgen leerlingen per 1 augustus 2025 hoorrecht over het ontwikkelingsperspectief.

Concreet betekent de inwerkingtreding van de wet, dat u ouders en leerlingen kunt doorverwijzen naar het ouder- en jeugdsteunpunt van het samenwerkingsverband als zij onafhankelijke informatie en steun willen bij passend onderwijs. Het  ouder- en jeugdsteunpunt kan  ouders en leerlingen informatie verstrekken over passend onderwijs en kan hen ondersteunen bij gesprekken met bijvoorbeeld de school.

Alle informatie in de schoolgids

Alle informatie over de basisondersteuning en extra ondersteuning neemt u vanaf het schooljaar 2025 -2026 op in de schoolgids, zodat ouders en leerlingen deze informatie niet meer in een apart document hoeven op te zoeken. Voordat u deze informatie opneemt in de schoolgids dient u alle leerlingen te vragen wat zij vinden van de ondersteuning die uw school kan leveren. Het schoolondersteuningsprofiel (SOP) vervalt als apart document. In schooljaar 2024-2025 is het SOP als apart document nog wel verplicht.

Tot slot dient u alle leerlingen met een ontwikkelingsperspectief (OPP) te vragen of zij willen praten over dat OPP, hun eigen ontwikkeling en de ondersteuning die zij nodig hebben. Leerlingen moeten worden gehoord in alle fasen van het ontwikkelingsperspectief: opstellen, bijstellen, vaststellen en evalueren. Leerlingen hebben vaak een goed beeld van wat ze nodig hebben om zich goed te kunnen ontwikkelen.

Meer informatie

Wilt u meer weten over de wet en de gevolgen hiervan, en hoe uw school zich kan voorbereiden? Houd dan de website van het Steunpunt Passend Onderwijs in de gaten. U kunt zich ook aanmelden voor de nieuwsbrief van het steunpunt.