Regeling Onderwijspersoneel opleiding tot leraar (SOOL) gewijzigd: meer aanvragen mogelijk

De subsidieregeling Onderwijspersoneel opleiding tot Leraar (SOOL) is gewijzigd. Schoolbesturen en samenwerkingsverbanden kunnen nu meer aanvragen doen om onderwijsondersteunend onderwijspersoneel op te leiden tot leraar.

De subsidieplafonds zijn opgehoogd, het maximumaantal initiële aanvragen is opgehoogd en  de maximum-regel voor de reservelijst is geschrapt. De wijzingen gelden ook voor de huidige aanvraagronde, die loopt tot en met 15 oktober 2024.

Lerarentekort tegengaan

Het doel van deze subsidieregeling is het lerarentekort te verminderen door te bevorderen dat meer onderwijsassistenten de opleiding tot leraar gaan volgen. Behalve voor onderwijsassistenten is het ook mogelijk om subsidie aan te vragen voor leraarondersteuners. Per onderwijsassistent of leraarondersteuner ontvangt u een eenmalige tegemoetkoming van maximaal €20.000. 

Deze regeling werkt terug tot en met 1 januari 2024, omdat de wijze van verdeling wordt gewijzigd. Deze wijziging geldt ook voor aanvragen die zijn ingediend in 2024 voordat de gewijzigde regeling werd gepubliceerd. De betreffende aanvragers ontvangen een herziene beschikking.

De subsidie aanvragen

U kunt nog aanvragen indienen tijdens de huidige aanvraagronde. Deze loopt  tot en met 15 oktober 2024. Bevoegde gezagen of samenwerkingsverbanden kunnen de subsidie aanvragen bij DUS-I via de aanvraagpagina voor het primair onderwijs of via de aanvraagpagina voor het voortgezet onderwijs. Op deze pagina’s vindt u ook meer informatie over de voorwaarden.

In 2025 volgt een nieuwe aanvraagronde.