Het Normenkader Informatiebeveiliging en Privacy voor het onderwijs is vernieuwd
Het Normenkader Informatiebeveiliging en Privacy (IBP) helpt scholen om de digitale veiligheid te verhogen. In het normenkader staat beschreven aan welke regels, principes en standaarden scholen moeten voldoen voor een digitaal veilige schoolomgeving. Het normenkader is vernieuwd en sinds 6 juni 2024 online beschikbaar voor alle scholen via normenkaderibp.nl. Op 19 juni 2024 kunt u meedoen aan een vragenuurtje over het vernieuwde normenkader.
Dezelfde normen gebruiksvriendelijker, concreter en meer toegespitst op onderwijs
In het Normenkader IBP vindt u alle normen voor informatiebeveiliging en privacy op één plek. Deze normen vloeien voort uit de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Om de gebruiksvriendelijkheid te verbeteren zijn de normen in de vernieuwde opzet beschikbaar via normenkaderibp.nl en niet langer via een pdf. Daarnaast zijn de leesbaarheid en de toepasbaarheid voor het onderwijs vergroot. Het aantal normen is gelijk gebleven. Ze zijn wel concreter geformuleerd en meer toegespitst op het onderwijs.
Aan de slag met het vernieuwde Normenkader IBP
Bent u benieuwd naar de vernieuwde opzet? Bekijk het vernieuwde Normenkader IBP op normenkaderibp.nl.
Wilt u meer weten over het vernieuwde Normenkader IBP? Meld u dan aan voor het vragenuurtje op 19 juni 2024. Daarin vertellen medewerkers van Kennisnet u meer over de vernieuwde opzet en beantwoorden ze alle vragen.
Samenwerking met het onderwijs
Het Normenkader IBP is ontwikkeld in samenwerking met het onderwijs en op initiatief van het ministerie van OCW, Kennisnet, SIVON, de PO-Raad en de VO-raad. Het Normenkader IBP maakt deel uit van het programma Digitaal Veilig Onderwijs. Met het programma bundelen het ministerie van OCW, Kennisnet SIVON, de PO-Raad en de VO-raad hun krachten voor een onderwijssector waarin iedere leerling digitaal veilig kan leren en medewerkers digitaal veilig kunnen werken. Het programma biedt schoolbesturen heldere leidraden en een concreet ondersteuningsaanbod. Zo kunnen scholen voldoen aan hun verantwoordelijkheid om een digitaal veilige organisatie te realiseren. Stap voor stap, Bit by Bit.