Verhoging leeftijdsgrens levenlanglerenkrediet naar 57 jaar

De leeftijdsgrens voor het levenlanglerenkrediet stijgt vanaf studiejaar 2024-2025 van 56 naar 57 jaar. Zo wil de overheid ervoor zorgen dat nog meer mensen kunnen blijven leren en ontwikkelen.

Vanaf studiejaar 2024-2025 kan iedereen tot 57 jaar die een opleiding wil volgen maar geen recht (meer) heeft op gewone studiefinanciering onder voorwaarden geld lenen bij DUO. Dit levenlanglerenkrediet is bedoeld om het collegegeld of lesgeld te betalen. Met het levenlanglerenkrediet kan iedereen blijven leren en ontwikkelen. Zodat iedereen bij kan dragen aan een gezonde, inclusieve en innovatieve arbeidsmarkt en maatschappij.

Het levenlanglerenkrediet is in het mbo te gebruiken voor een voltijd bol-opleiding en in het hbo en wo voor een voltijd, duale, deeltijdopleiding (ook modulair). De aanvrager moet op het moment van aanvragen jonger dan 57 jaar zijn. Met de voorwaardenhulp is direct te zien of iemand recht heeft.

Hoeveel lenen?

Hoeveel iemand jaarlijks kan lenen, hangt af van de hoogte van het lesgeld of collegegeld. Voor studiejaar 2024-2025 geldt voor mbo een maximum van € 1.419 en € 2.530 voor hbo of wo. Voor duurdere opleidingen is er een maximum van 5 keer het wettelijk lesgeld of collegegeld. Iemand kan nooit meer lenen dan het te betalen bedrag aan lesgeld.

Terugbetalen

Het levenlanglerenkrediet moet na de studie in 15 jaar terugbetaald worden, met rente. Het maandbedrag hangt af van de hoogte van de schuld, de rente en het (gezamenlijk) inkomen.

 Kijk voor meer informatie op duo.nl/levenlanglerenkrediet.