Registreer het aanbod mbo-certificaten van jouw mbo-instelling voor Leeroverzicht!

Het platform Leeroverzicht.nl gaat in het najaar van 2024 werkenden en werkzoekenden gerichte informatie bieden over scholing voor instap- en doorgroeifuncties in maatschappelijk tekortsectoren. Daarvoor is het nodig dat alle mbo-instellingen nog voor de zomer van 2024 hun aanbod aan mbo-certificaten op de juiste wijze registreren. In dit bericht lees je hoe je dit kunt doen. Ook lees je meer over de sectorale ontwikkelpaden die naar verwachting in het najaar van 2024 te zien op Leeroverzicht.nl. De ministeries SZW en OCW introduceren deze paden om instromen, overstappen of door ontwikkelen in diverse tekortsectoren gemakkelijker te maken.

We willen graag een zo compleet mogelijk landelijk scholingsaanbod gerelateerd aan de sectorale ontwikkelpaden op het platform Leeroverzicht.nl tonen. Daarom is het belangrijk dat bekostigde en niet-bekostigde mbo-instellingen nog voor de zomer van 2024 hun mbo-aanbod volledig en volgens de juiste definities registreren in één van de bronnen van Leeroverzicht: RIO of EDU-DEX. Op dit moment lijkt deze registratie van veel mbo-instellingen nog niet actueel en/of volledig. Ook hebben mbo-instellingen de registratie van de mbo-certificaten op verschillende manieren aangepakt. Een eenduidige registratie is echter noodzakelijk. Want anders kan Leeroverzicht geen correct en volledig beeld geven welke erkende mbo-instellingen welke mbo-certificaten aanbieden. Leeroverzicht en OCW hebben daarom op 22 mei aan mbo-instellingen een bericht verstuurd met daarin een oproep aan mbo-instellingen voor registratie van mbo-certificaten.

Sectorale ontwikkelpaden onderdeel van Leeroverzicht.nl

Het ministerie van SZW introduceert met branche- en sectororganisaties en het ministerie van OCW voor een aantal maatschappelijk tekortsectoren zogenaamde ‘sectorale ontwikkelpaden’. Doel van deze ontwikkelpaden is om het voor werkenden en werkzoekenden (ook met een afstand tot de arbeidsmarkt) gemakkelijker te maken om in te stromen in deze sectoren, over te stappen uit een andere sector of door te ontwikkelen binnen deze sectoren. Dit draagt bij aan het verminderen van personeelstekorten, de re-integratie van werkzoekenden en het versterken van iemands arbeidsmarktpositie.

Wat is een ontwikkelpad?

In een ontwikkelpad staat beschreven hoe een werknemer zich stapsgewijs via verschillende (instap- en doorgroei)functies kan ontwikkelen. Het laat ook zien met welke opleidingen mensen bepaalde functies kunnen vervullen. Het kan onder andere gaan om OCW-erkende opleidingen (gericht op het halen van een mbo-diploma, een mbo-certificaat of praktijkverklaring). De kinderopvang is de eerste sector waarvoor een ontwikkelpad is uitgewerkt. De volgende ontwikkelpaden waaraan gewerkt wordt, zijn gericht op de zorg (gehandicaptenzorg, ouderenzorg en sociaal werk), de techniek (bouw, infra, installatietechniek, metaal, energie, metalektro en mobiliteit) en de groenvoorziening.

Planning

De sectorale ontwikkelpaden zijn naar verwachting in het najaar van 2024 te zien op Leeroverzicht.nl. De ontwikkelpaden passen goed bij de doelstelling van Leeroverzicht om werkenden en werkzoekenden steeds gerichter informatie te bieden over de opleidingsmogelijkheden gerelateerd aan werk waarin zij geïnteresseerd zijn. Leeroverzicht wil bij elke in het ontwikkelpad genoemde scholing het landelijke scholingsaanbod van alle opleiders tonen.

Oproep via verschillende kanalen

Het bericht met de oproep wordt via verschillende kanalen verstuurd. Het Kennispunt LLO stuurt het aan de LLO-contactpersonen van mbo-instellingen (bekostigd en niet-bekostigd). DUO verstuurt het aan de contactpersonen ROD van de mbo-instellingen. NRTO stuurt het bericht aan de aangesloten niet-bekostigde mbo-instellingen; EDU-DEX aan de aangesloten opleiders.

Invoerinstructies RIO en EDU-DEX

In deze oproep wordt aan mbo-instellingen gevraagd om – voor zover dit van toepassing is – het volledige aanbod van mbo-certificaten (voor beroepsgerichte onderdelen en/of keuzedelen) in RIO of EDU-DEX te registreren en te controleren of het door de mbo-instelling al ingevoerde aanbod van mbo-certificaten op de juiste wijze is geregistreerd. Ten behoeve van de registratie van mbo-certificaten in RIO heeft DUO een invoerinstructie opgesteld, te viinden in de kennisbank van DUO.. Er is ook een instructie voor de registratie van mbo-certificaten in EDU-DEX.

Heb je een vraag over de registratie van mbo-certificaten in RIO? Da kun je contact opnemen met de helpdesk van DUO (telefoonnummer: 050-5997738 (optie 3) of via email: rio@duo.nl). Voor vragen over de registratie van mbo-certificaten in EDU-DEX kun je contact opnemen met EDU-DEX (support@edudex.nl en www.edudex.nl).