Beleidsregel oriëntatieprogramma’s treedt vanaf 1 augustus in werking

De beleidsregel met uitleg van de regels voor het aanbieden van oriëntatieprogramma’s aan mbo-studenten op de niveaus 2, 3 en 4 is gepubliceerd in de Staatscourant. Een oriëntatieprogramma geeft studenten de kans om zich te oriënteren op een opleiding, wanneer zij nog geen gerichte keuze kunnen maken of de verkeerde keuze hebben gemaakt.

Door deel te nemen in een oriëntatieprogramma kunnen studenten zich breed oriënteren voordat zij kiezen voor een specifieke kwalificatie. Doel is dat studenten zo een passende en bestendige studiekeuze maken, waardoor het aantal voortijdig schoolverlaters en onnodige studiewissel kunnen worden verminderd. Mbo-instellingen hebben binnen het wettelijk kader de vrijheid om een oriëntatieprogramma naar eigen inzicht vorm te geven. In de beleidsregel worden de kaders en ruimte toegelicht.

De beleidsregel treedt in werking per 1 augustus 2024. In de periode tot en met 31 juli 2028 monitoren we of de oriëntatieprogramma’s effectief zijn en de wettelijke kaders toereikend.

Heb je een vraag over de oriëntatieprogramma’s? Dan kun je terecht bij de MBO Raad. Op onderwijsenexaminering.nl komt ook een Q&A te staan.