Voor iedere leerling een veilige zomer: wees alert op signalen

Nu de vakantie nadert, is het belangrijk dat leerlingen een veilige zomer tegemoet gaan. In deze langere periode zonder school lopen sommige leerlingen meer risico op huiselijk geweld en kindermishandeling. Daaronder vallen ook schadelijke praktijken zoals meisjesbesnijdenis en huwelijksdwang. Door nu al alert te zijn op mogelijke signalen, kunnen leraren helpen om dit te voorkomen.

Waar let je dan op? Het kan een algemeen signaal zijn, zoals een leerling die de laatste tijd stil en teruggetrokken is. Of specifieker, bijvoorbeeld een meisje uit een cultuur waar meisjesbesnijdenis voorkomt dat vertelt dat ze op familiebezoek gaat  in het land van herkomst. Bekijk voor meer informatie meisjesbesnijdenis.nl.

Bent u benieuwd wat u als leraar kunt doen? Wees alert op signalen en gebruik de Meldcode. Of loop langs bij de IB'er, zorgcoördinator of aandachtsfunctionaris op uw school. Heeft u zelf deze rol of ben u schoolleider? Deel dit bericht dan met uw team zodat hier extra aandacht voor is.

Wilt u weten wat u voor een leerling kunt betekenen? Bekijk de verhalen van de campagne rechtopnee.nl en de portretten van Project (M)eer Zien.