Meer banen realiseren: de Routekaart banenafspraak helpt u op weg
Als inclusieve werkgever kunt u het verschil maken door (meer) mensen met een arbeidsbeperking in dienst te nemen. Wilt u aan de slag met de banenafspraak, dan helpt de Routekaart banenafspraak primair onderwijs u op weg! Hierin staat alle benodigde informatie over de banenafspraak, expertise van diverse organisaties en inspirerende ervaringsverhalen.
Wilt u invulling geven aan de banenafspraak, maar weet u niet hoe te beginnen?
De routekaart, een initiatief van de PO-raad, Vervangingsfonds/Participatiefonds met behulp van de Normaalste Zaak, helpt u op weg. Het is een praktisch hulpmiddel en naslagwerk om aan de slag te gaan met de banenafspraak. Zo vindt u in de routekaart tips, een overzicht met verwijzingen naar andere websites en een handige checklist.
Wat is de Banenafspraak
In 2013 hebben de overheid en werkgevers- en werknemersorganisaties afgesproken te zorgen voor 125.000 extra werkplekken voor mensen met een arbeidsbeperking. Dit heet de Banenafspraak. Het gaat bijvoorbeeld om mensen uit de Participatiewet die niet zelfstandig het wettelijk minimumloon kunnen verdienen en (ex-)leerlingen uit het voortgezet speciaal onderwijs en het praktijkonderwijs. We kunnen ervoor zorgen dat deze leerlingen een plek op de arbeidsmarkt krijgen.
Banenafspraak en primair onderwijs
Van de 125.000 banen moeten er in het po ongeveer 4.000 banen bijkomen (zie ook het katern: Samen werken - Inclusief werkgeverschap in het onderwijs ). Er moeten in het po nog flinke stappen worden gezet, een uitdaging waar we met elkaar voor staan.
Meer dan een baan
Een baan voor mensen met een arbeidsbeperking betekent veel meer dan een baan alleen. Werk hebben geeft voldoening, verhoogt de eigenwaarde en biedt de mogelijkheid om talenten te ontwikkelen en sociale contacten op te bouwen. Tegelijkertijd zijn er ook voordelen voor u als werkgever, want het kan uw andere medewerkers ontzorgen. Bovendien brengen mensen met een arbeidsbeperking unieke kennis en expertise met zich mee.