Handreiking omgaan met antisemitische incidenten op scholen gepubliceerd

Op 17 mei 2024 is de Handreiking omgaan met antisemitische incidenten op scholen gepubliceerd. Het ministerie van OCW heeft deze handreiking ontwikkeld samen met het CIDI en andere betrokken organisaties. De handreiking helpt scholen om uitingen van antisemitisme in de klas en in de schoolomgeving te herkennen, ermee om te gaan en om ze tegen te gaan.

Aantal incidenten stijgt

Het aantal meldingen van discriminatie van Joden nam in 2023 zeer sterk toe, zo blijkt uit de discriminatiecijfers van 2023. Vorig jaar werden 880 incidenten gemeld vergeleken met 549 incidenten het jaar daarvoor. Ook het CIDI constateert een sterke toename van het aantal antisemitische incidenten vergeleken met voorgaande jaren. Vooral op scholen is het aantal antisemitische incidenten sterk gestegen.

Handreiking als handvat

In de praktijk is het soms niet duidelijk wat wel en niet onder antisemitisme valt en zoeken leraren en schoolleiders naar manieren om met antisemitische incidenten om te gaan. De handreiking biedt scholen informatie over hoe je antisemitisme kunt herkennen, hoe je het beste kan handelen na een antisemitisch incident en welke instanties of organisaties scholen kunnen raadplegen voor ondersteuning en advies. Ook gaat de handreiking in op wat scholen kunnen doen om antisemitische incidenten te voorkomen.

Aandacht voor Holocaust en het Joodse leven

Antisemitisme op scholen tegengaan gaat niet alleen over het aanpakken van antisemitische incidenten, maar vereist een langetermijnaanpak. Daarom besteedt de handreiking ook aandacht aan preventieve maatregelen om antisemitisme op scholen te voorkomen, zoals schoolbrede afspraken maken over hoe te handelen bij antisemitische incidenten of educatie aanbieden over het Jodendom, de Joodse geschiedenis en de Holocaust. Zo moedigt minister Paul scholen aan om een bezoek te brengen aan musea en/of aan instellingen waar het verhaal van de Holocaust wordt verteld, zoals het Holocaustmuseum of  Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

Zie voor meer informatie: