Vandaag is het 2040! Fundamentele keuzes voor de toekomst

Op vrijdag 8 september heeft de minister het rapport over de toekomstverkenning voor het mbo, ho en de wetenschap naar de Tweede Kamer gestuurd. De Toekomstverkenning is uitgevoerd door een consortium van onderzoeksbureaus, te weten KBA Nijmegen, ResearchNed, CHEPS, Andersson Elffers Felix (AEF) en het Kohnstamm Instituut. In een kort tijdbestek hebben zij zoveel mogelijk informatie en gedachten over de toekomst van het vervolgonderwijs en de wetenschap verzameld.

Onder andere studenten, docenten, beleidsmedewerkers, wetenschappers, bestuurders, belangenorganisaties, het bedrijfsleven en internationale experts hebben waardevolle input geleverd. Vanwege de demissionaire status van het kabinet heeft de minister daarbij geen eigen toekomstvisie meegestuurd.

Vijf urgente thema's

In de brief bij het rapport worden vijf urgente thema’s genoemd. De minister pleit ervoor om de komende jaren op deze thema’s fundamentele keuzes te maken zodat het vervolgonderwijs en de wetenschap in 2040 nog steeds actueel en robuust is. Omdat de keuzes die moeten worden gemaakt iedereen aangaan, roept de minister studenten, docenten, bestuurders, werkgevers, onderzoekers en andere geïnteresseerden op om met elkaar in gesprek te gaan over het rapport en de thema’s in de brief.