Doordacht digitaliseren: doe mee!

Digitalisering biedt kansen om het onderwijs voor alle leerlingen te verbeteren. Digitale leermiddelen helpen om leerlingen onderwijs op maat en een uitdagende en leuke leerervaring te bieden. Maar digitalisering pakt niet alleen maar positief uit, omdat het  risico’s meebrengt voor onder andere de privacy en veiligheid van leerlingen.

Een belangrijk uitgangspunt voor digitaliseren is dat het altijd een middel moet zijn en geen doel op zichzelf, en dat de leraar centraal staat. De minister van OCW heeft hierover een brief gestuurd aan de Tweede Kamer.

Het ministerie van OCW ondersteunt scholen op verschillende manieren om aandachtig en verantwoord te digitaliseren.

Impuls open Leermateriaal

Het programma Impuls Open Leermateriaal heeft als doel de kwaliteit van het funderend onderwijs te verhogen door te investeren in kwalitatief goed open (digitaal) leermateriaal, als aanvulling op gesloten materiaal. Met het programma helpen we scholen om open leermateriaal te ontwikkelen, collecties te verrijken en om open leermateriaal effectief te gebruiken. Het programma ontwikkelt een platform en website waarop leraren eenvoudig open leermateriaal kunnen vinden en delen.

Subsidie voor open leermateriaal: aanvragen vanaf 13 september

Scholen kunnen van 13 september tot en met 1 november 2023 subsidie aanvragen. Met deze subsidie kunt u open leermateriaal ontwikkelen en (beter) gebruiken.

Nationaal Onderwijslab AI: NOLAI

AI in het onderwijs biedt zowel kansen als uitdagingen. NOLAI, het Nationaal Onderwijslab AI, gaat samen met scholen verkennen hoe we AI kunnen inzetten voor beter onderwijs. Tot 2032 starten elk jaar ongeveer 10 projecten op scholen voor primair, voortgezet en gespecialiseerd onderwijs in heel Nederland. In deze projecten onderzoeken en ontwikkelen onderwijs, wetenschappers en bedrijven verschillende toepassingen van AI zodat ze de leerling en leraar ten goede komen.

De eerste projectvoorstellen zijn gereed en omvatten een breed scala aan ideeën: van de inzet van spraaktechnologie tot de ontwikkeling van overzichtelijke dashboards. In het najaar organiseert NOLAI meerdere sessies om vragen uit het onderwijs op te halen. Kansrijke vragen worden verdiept om te komen tot nieuwe projectvoorstellen voor 2024.

Wilt u zich aanmelden voor een sessie om uw vraag of idee om AI te ontwikkelen en daarmee uw onderwijs te verbeteren, of wilt u meer weten over NOLAI? Abonneer u dan op de NOLAI nieuwsbrief.

Edu-V

Het programma Edu-V bouwt aan een digitale snelweg, zodat scholen hun digitale leer- en hulpmiddelen een stuk makkelijker, veilig en beter kunnen gebruiken. Dat doet Edu-V door afspraken te maken over bijvoorbeeld het uitwisselen van data tussen scholen en leveranciers. Door deze afspraken hebben scholen straks snel en gemakkelijk toegang tot digitale leermiddelen en behoort het handmatig overtikken van toetsresultaten tot het verleden. Bovendien krijgen leraren beter inzicht in de voortgang van leerlingen en studenten. Edu-V is bedoeld voor het primair, voortgezet, speciaal en middelbaar beroepsonderwijs.

Wilt u meebouwen aan de digitale snelweg voor iedereen in het po, vo en mbo? Schrijf u dan in voor de online focusgroep over het verwerven en in gebruik nemen van digitale leermiddelen of over het uitwisselen van summatieve toetsresultaten.

Digitaal Veilig Onderwijs

Elke leerling moet kunnen leren in een digitaal veilige schoolomgeving. Scholen werken met persoonlijke informatie van minderjarigen en medewerkers, en sectorbreed nemen de privacy- en beveiligingsrisico’s toe. Steeds vaker gaat het (bijna) mis, waardoor gegevens op straat komen te liggen of lessen niet kunnen doorgaan. Schoolbestuurders zijn er  verantwoordelijk voor om samen met schoolleiders en IBP’ers een digitaal veilige omgeving voor hun leerlingen te realiseren. In het programma Digitaal Veilig Onderwijs werken het ministerie van OCW, Kennisnet, SIVON, de PO-Raad en de VO-raad nauw samen om scholen hierbij te ondersteunen.