Versoepeling coronamaatregelen in het onderwijs
De versoepelingen van de coronamaatregelen gelden ook voor het primair en voortgezet onderwijs. Daarmee vervalt een groot deel van de huidige maatregelen. Het kabinet kiest ervoor om de versoepelingen in stappen in te voeren: het eerste deel gaat in per vrijdag 18 februari en het tweede per vrijdag 25 februari.
Coronamaatregelen in het primair en voortgezet onderwijs
De volgende regels blijven van kracht:
- Voor alle leerlingen in het voorgezet onderwijs, leerlingen van groep 6, 7, 8 in het primair onderwijs en al het onderwijspersoneel in de scholen geldt het dringende advies twee keer per week thuis een preventieve zelftest te doen. Als de zelftest positief is, blijft de leerling of leraar thuis en laat zich testen in de GDD-teststraat. Als de test negatief is, kan de leerling of leraar naar school. Personen die in de afgelopen 8 weken positief zijn getest, hoeven geen zelftest te doen.
- Leerlingen in het voortgezet onderwijs, leerlingen van groep 6, 7, 8 in het primair onderwijs en onderwijspersoneel in het primair en voortgezet onderwijs dragen een mondkapje bij verplaatsing (in de gang), in ieder geval tot 25 februari.
- Leerlingen met neusverkoudheid of andere coronaklachten doen een zelftest. Als de test positief is, gaan ze naar de GGD-teststraat en blijven thuis. Met een negatieve zelftest mogen ze naar school, maar het dringende advies is wel om bij klachten dagelijks een zelftest te doen.
- Voor onderwijspersoneel gelden de quarantaineregels voor volwassenen. Zij hoeven niet in quarantaine als zij in de afgelopen 8 weken positief zijn getest en geen klachten hebben, of meer dan 1 week geleden een boostervaccinatie hebben gehad en geen klachten hebben. Als ze wel wat klachten hebben, maar een negatieve zelftest, kunnen zij eveneens naar school komen.
- Daarnaast gelden in de scholen nog steeds de basismaatregelen.
De lokale GGD kan altijd aanvullende adviezen geven aan een school, bijvoorbeeld over quarantaine bij een grote uitbraak van het coronavirus.
Leerlingen of gezinslid met een kwetsbare gezondheid
Heeft een leerling of een gezinslid van een leerling een kwetsbare gezondheid? De versoepelingen in het onderwijs kunnen bij sommige leerlingen en hun ouders de vraag oproepen of het voor hen verstandig is om naar school te gaan, omdat zij zelf meer risico lopen op ernstige gevolgen van een coronabesmetting of omdat zij een huisgenoot hebben met een kwetsbare gezondheid. In de servicedocumenten voor het funderend onderwijs staat hoe een school met een dergelijke situatie kan omgaan.
School en ouders/verzorgers (en leerling) maken onderling goede afspraken over de wijze waarop de leerling die thuiszit zo goed mogelijk onderwijs op afstand kan blijven volgen. In deze handreiking staat hoe u kunt handelen wanneer een kind vanwege een verhoogd gezondheidsrisico bij zichzelf of in het gezin niet naar school kan. Dit document is eerder door de ministeries van OCW en VWS samen met diverse partners opgesteld.
Meer informatie
Meer informatie over de aanpak van het coronavirus in het onderwijs is te vinden op de website van de Rijksoverheid. U vindt hier ook Q&A’s en servicedocumenten voor het funderend onderwijs, met handvatten voor de uitvoering van de landelijke maatregelen COVID-19 op school.
Bekijk hier een visuele weergave van de maatregelen in het primair en voortgezet onderwijs.