Extra hulp bij ventilatie

Minister Wiersma heeft met de PO-Raad, de VO-raad en de VNG afspraken gemaakt over extra hulp bij ventilatie. Elk klaslokaal in het primair en voortgezet onderwijs krijgt een CO2-meter. Daarnaast is er een hulplijn beschikbaar waar scholen terecht kunnen met vragen over ventilatie (0800- 022 44 02) en een website. Scholen kunnen hulp vragen aan een spoeddienst van experts.

CO2-meters

In totaal wordt er 17 miljoen euro uitgetrokken om alle klaslokalen te voorzien van een CO2-meter. Scholen die al CO2-meters gekocht hebben, krijgen dit alsnog vergoed via een ophoging in de lumpsum. De meter laat zien of het bijvoorbeeld nodig is om de ramen tegen elkaar open te zetten of een extra pauze in te lassen. Goede ventilatie is belangrijk voor de gezondheid van leerlingen en leraren en voor de onderwijsresultaten. Door de oplopende coronabesmettingen is het belang van goede ventilatie alleen maar groter geworden.

Ventilatie hulplijn

In sommige gevallen is het alleen mogelijk om met structurele ingrepen de ventilatie te verbeteren. Gezamenlijk brengen gemeenten en scholen in kaart in welke schoolgebouwen de ventilatie een knelpunt is. Vanuit daar worden vervolgens de prioriteiten voor oplossingen bepaald. Er is voor scholen een hulplijn en website beschikbaar om direct in contact te komen met Ruimte-OK. Deze organisatie kan vragen beantwoorden en heeft experts beschikbaar die scholen op locatie kunnen helpen. Meer informatie is te vinden op deze website of via het telefoonnummer 0800-022 44 02.

Verlenging SUVIS-regeling

Verder is de regeling Specifieke Uitkering Ventilatie in Scholen (SUVIS) tot en met 30 april 2022 verlengd. Schoolbesturen kunnen via hun gemeente subsidie aanvragen om het binnenklimaat van bestaande schoolgebouwen in het primair onderwijs en voortgezet onderwijs te verbeteren. Meer informatie over de SUVIS-regeling is te vinden op de RVO website.