Het Nationaal Cohortonderzoek Onderwijs (NCO) gaat twee keer per jaar terugkoppeling geven aan scholen over leergroei
Het Nationaal Cohortonderzoek Onderwijs (NCO) brengt jaarlijks vertrouwelijke rapporten uit aan scholen over leerlingen gedurende de tijd op de basisschool en in het vervolgonderwijs. In maart 2021 konden schoolbesturen eenmalig een extra terugkoppeling ontvangen over de gevolgen van de eerste schoolsluiting vanwege de coronacrisis voor de leergroei van hun leerlingen. Daar hebben ongeveer 130 po-schoolbesturen met in totaal zo’n 1300 scholen gebruik van gemaakt.
Het NCO gaat voortaan twee keer per jaar zo’n rapport beschikbaar stellen, eenmaal na de middentoets (M-toets) en eenmaal na de eindtoets (E-toets). Lees meer en meld u aan via deze pagina. NCO berekent leergroei vooralsnog alleen op basis van de toetsen van Cito die geregistreerd staan in het leerlingvolgsysteem van Cito, ESIS of ParnasSys. In de toekomst zal uitbreiding plaatsvinden naar andere toetsleveranciers of leerlingvolgsystemen.
Coronacrisis en leergroei
De schoolsluiting en het afstandsonderwijs hebben een groot beroep op leerkrachten, ouders en leerlingen gedaan. Analyses over de eerste schoolsluiting (zie factsheets) laten zien dat leerlingen uit alle milieus vertraging in de leergroei opgelopen hebben in vergelijking met de jaren ervoor. Dit is te zien voor alle drie onderzochte domeinen: rekenen-wiskunde, spelling en begrijpend lezen. Bij sommige leerlingen is die vertraging echter groter dan bij andere leerlingen. Dit geldt met name voor leerlingen van laagopgeleide ouders, eenoudergezinnen of grote gezinnen. Ook hebben leerlingen die voorheen al minder leergroei lieten zien meer vertraging opgelopen. Daarnaast zien we dat er verschillen zijn tussen scholen: bij sommige scholen is de vertraging minder groot geweest dan op andere scholen.
Twee keer per jaar terugkoppeling
In de rapportages vergelijkt NCO de leergroei vóór de coronacrisis met die erna. Scholen hebben zelf al een goed inzicht in de mogelijke leerachterstanden die individuele leerlingen op hun school hebben opgelopen. Dit rapport geeft scholen daarnaast inzicht of die leerachterstanden groter of kleiner zijn dan wat verwacht kan worden op basis van kenmerken van uw leerlingpopulatie of school (de zogeheten referentiewaarde). Ook wordt inzicht gegeven of de achterstand zich concentreert bij bepaalde groepen (bijvoorbeeld leerlingen uit lage SES- of eenoudergezinnen). Dit rapport geeft scholen ook inzicht in de leergroei van hun jaargroepen en vergelijkt deze leergroei met het landelijk gemiddelde en met de voorspelde score (referentiewaarde). NCO laat de leergroei zien op het gebied van begrijpend lezen, spelling en rekenen-wiskunde. U kunt deze gegevens onder andere gebruiken voor de schoolscan die scholen in het kader van het Nationaal Programma Onderwijs moeten maken om de leerachterstanden van hun leerlingen te monitoren.
Eenmalig aanmelden
Om de rapporten te ontvangen dienen schoolbesturen hun scholen eenmalig bij NCO aan te melden. Daarnaast zullen scholen de ouders moeten informeren en eventueel bezwaar van ouders registeren. Dit kan bijvoorbeeld via een eenvoudige vermelding op de website van de school. Eerdere ervaring in het LVS-project leert dat bezwaar maken door ouders nauwelijks voorkomt. In het informatiepakket vindt u alle benodigde documenten. Het is belangrijk dat het schoolbestuur het informatiepakket op tijd aanvraagt, zodat de aanmelding uiterlijk 21 mei 2021 bij NCO binnen is.
Vertrouwelijkheid en privacy gewaarborgd
De rapporten zijn vertrouwelijk en worden alleen aan het eigen bestuur beschikbaar gesteld. De leerling- en schoolgegevens worden bovendien door het Centraal Bureau voor de Statistiek eerst geanonimiseerd. Hierdoor kunnen onderzoekers van NCO nooit herkennen om welke school of welke leerlingen het gaat. Net als de andere gegevens binnen NCO worden de gegevens voor het leergroeiproject onherleidbaar verwerkt binnen een beveiligde omgeving en zijn de resultaten niet terug te leiden tot uw school, behalve voor uzelf in het NCO-rapport.
Vragen?
Voor vragen kunnen schoolbesturen terecht op deze pagina of kunnen zij NCO mailen via info@nationaalcohortonderzoek.nl.