Servicedocument en Q&A’s heropening po en s(b)o
Sinds 8 februari zijn de scholen voor primair onderwijs weer open voor alle leerlingen. Dat betekent dat er op deze scholen weer fysiek les gegeven wordt aan alle leerlingen.
Servicedocument en Q&A’s
De heropening gaat wel vergezeld door aanvullende RIVM-richtlijnen en hierop gebaseerde maatregelen. Om scholen te helpen bij de heropening is een aanvullend servicedocument met bijbehorende Q&A opgesteld voor basisonderwijs en speciaal (basis)onderwijs. In het aanvullend servicedocument worden de extra maatregelen nader uitgewerkt en is een onderscheid gemaakt tussen verplichte maatregelen en (dringende) adviezen. Door contacten en reisbewegingen te beperken, aangescherpt bron- en contactonderzoek (BCO) en vaker te testen moet het risico op besmettingen op de scholen verder worden beperkt.
Quarantaine
Het bron- en contactonderzoek bij leerlingen is sinds de heropening aangescherpt. Onderwijspersoneel en leerlingen die in nauw contact zijn geweest met iemand die besmet is met het coronavirus gaan thuis in quarantaine. De quarantaine duurt 10 dagen. Dat is gerekend vanaf het moment dat zij voor het laatst een tijd dicht in de buurt zijn geweest van degene met corona. Hierin wordt het advies van de GGD gevolgd. Personeel en leerlingen kunnen zich na 5 dagen vrijwillig laten testen. Als de test negatief is mogen ze uit quarantaine en weer naar school. Scholen geven in de periode van quarantaine zoveel mogelijk onderwijs op afstand. Een huiswerkopdracht meegeven valt daar ook onder.
Afstand houden
Om het aantal contacten te beperken zijn er gespreide begin- en eindtijden op de scholen en gespreide pauzes. Onderwijspersoneel houdt zoals altijd 1,5 meter afstand tot elkaar. Tussen leerlingen onderling en tussen leerlingen en personeel is 1,5 meter afstand houden niet verplicht. Waar mogelijk worden in de school looproutes met eenrichtingsverkeer gemaakt. Kinderen mogen tijdens de lunchpauze op school blijven, zolang de klas bij elkaar blijft en niet mengt met andere groepen. Bij de gymles binnen gelden dezelfde regels als in de klas. Als een school de klas heeft ingedeeld in vaste groepjes, dan worden die ook aangehouden bij de gymles.
Vaste groepjes
Er geldt het dringende advies om zoveel mogelijk met vaste groepen te werken. In het onverhoopte geval van een positieve test bij een leerling, dan worden in dat geval na het bron- en contactonderzoek mogelijk alleen de leerlingen uit hetzelfde groepje aangemerkt als ‘nauw contact’, die in quarantaine moeten, in plaats van de hele klas. Dit beoordeelt de GGD. In de groepen 4, 5 en 6 is het advies om groepjes van 5 kinderen te maken, die bij elkaar in de buurt mogen komen. In de groepen 7 en 8 wordt met kleinere groepjes of koppels gewerkt. Buitenspelen gebeurt alleen met de eigen klas. Klassen worden niet gemengd.
Kind met een kwetsbare gezondheid
Sommige leerlingen hebben een zwakke gezondheid of zij hebben gezinsleden die behoren tot een risicogroep. Ouders twijfelen daardoor misschien of ze hun kind naar school moeten sturen. Als ze twijfelen nemen ze contact op met de behandelende arts.
Kan een kind om gezondheidsredenen niet naar school, dan biedt de school het kind onderwijs op afstand aan. Hierbij krijgen kinderen en ouders ondersteuning en begeleiding.