Wet normalisering rechtspositie ambtenaren onderwijs

Wet normalisering rechtspositie ambtenaren onderwijs

Vanaf 1 januari 2020 gelden voor alle personeelsleden in het openbaar en bijzonder onderwijs dezelfde regels. Door de inwerkingtreding van de Wet tot wijziging van enige wetten in verband met de normalisering van de rechtspositie van ambtenaren in het onderwijs (hierna: de WNRA-onderwijs) valt het personeel in het openbaar onderwijs dan ook onder het private arbeidsrecht uit het Burgerlijk Wetboek. Leraren en andere personeelsleden hebben dan geen ambtelijke aanstelling meer en vallen niet onder het ambtenarenrecht. De aanstelling wordt vervangen door een privaatrechtelijke arbeidsovereenkomst. Dit is al zo voor de bijzondere scholen en voor werknemers in het bedrijfsleven.

Het wetgevingsproces rondom de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (Staatsblad 2017, 123) is afgerond en de WNRA-onderwijs is gepubliceerd in Staatsblad 2019, 395 − tegelijk met de onderwijs AMvB in Staatsblad 2019, 396. Het Koninklijk Besluit voor de inwerkingtreding voor zowel de WNRA-onderwijs als de AMvB zijn gepubliceerd in Staatsblad 2019, 434

Belangrijkste veranderingen
De belangrijkste wijzigingen voor het personeel in het openbaar onderwijs zijn de volgende:

•    De eenzijdige aanstelling van het personeel aan openbare scholen gaat automatisch over in een tweezijdige arbeidsovereenkomst. De arbeidsvoorwaarden uit de aanstelling gaan mee naar de arbeidsovereenkomst. Dit betekent dat afspraken zoals loon, arbeidsuren, werktijden gelijk zullen blijven. 
•    De ketenregeling voor tijdelijke contracten gaat ook gelden voor de openbare scholen. Dit houdt in dat per 1 januari 2020 ingevolge de Wet arbeidsmarkt in balans er in een periode van drie jaar maximaal drie tijdelijke contracten mogen worden afgesloten, voordat een contract van onbepaalde tijd ontstaat. Een invalkracht die een zieke leraar vervangt in het basisonderwijs en/of speciaal onderwijs valt niet onder de ketenregeling.  
•    Het private ontslagrecht gaat gelden. Dit houdt in dat de werkgever een redelijke grond moet hebben voor ontslag en dat de werkgever voor ontslag toestemming moet vragen aan het UWV of de kantonrechter. De werknemer in het openbaar onderwijs heeft bij ontslag recht op een transitievergoeding, dit was voorheen niet het geval.

Meer informatie
Meer informatie over de normalisering van de rechtspositie van ambtenaren in het onderwijs kunt u vinden op de websites van de Rijksoverheid, de PO-Raad en de VO-raad. Informatie voor werkgevers over de WNRA is te vinden op de site www.wnra.nl van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.